Bine ați venit la Direcția Bibliotecă - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Prezentare

 

 

 

ISTORIC

 

 

Biblioteca Centrului Universitar Nord din Baia Mare funcționează din anul 1961, odată cu înființarea Institutului Pedagogic de 3 ani, din Baia Mare.

 

Existența și dezvoltarea bibliotecii universității sunt legate de evoluția învățământului universitar băimărean, colecțiile bibliotecii îmbogățindu-se an de an, ținând pasul cu apariția de noi specializări.

 

Fondul de publicații al bibliotecii s-a dezvoltat treptat, prin achiziții de carte, schimb de publicații cu diverse universități și instituții, cât și prin donații. În prezent, este o bibliotecă universitară modernă, cu un fond de publicații de peste 200.000 de volume publicații monografice și periodice, care acoperă aproape toate domeniile de interes.

 

Colecția de publicații periodice se îmbogățește în fiecare an prin abonamente la peste 30 de titluri, prin schimb intern, cu peste 28 de parteneri, respectiv 90 de titluri și prin schimb extern, cu peste 60 de parteneri, respectiv 75 de titluri.

 

 De serviciile bibliotecii beneficiază studenții, masteranzii, doctoranzii, cadrele didactice, precum și cititorii externi, care se adresează bibliotecii noastre. 

 

În ceea ce privește modernizarea bibliotecii, în anul 1996 s-au făcut primii pași spre informatizare, punându-se în funcțiune un prim soft de bibliotecă, urmând ca în anul 2006, biblioteca să achiziționeze programul SOFTLINK LIBERTY 3, iar în prezent se implementează softul specializat ALEPHINO, care va permite consultarea on-line a bazei de date.

 

Din anul 2012, în urma fuziunii cu Universitatea Tehnică din Cluj- Napoca, biblioteca CUNBM are privilegiul unei bune colaborări cu biblioteca UTCN.  În acest sens, s-au asigurat resurse pentru achiziția de carte, destinată pregătirii și perfecționării cadrelor didactice, titluri care îmbogățesc fondul de carte al bibliotecii noastre.

 

Colecțiile bibliotecii sunt organizate în următoarele categorii de fonduri: depozite închise, care cuprind documente aranjate pe formate și săli cu acces liber la raft, unde cărţile sunt organizate sistematico-alfabetic (pe domenii).

 

Accesul la colecțiile bibliotecii se face pe baza permisului de bibliotecă, conform Regulamentului de funcționare și organizare al Bibliotecii Universității Tehnice din Cluj- Napoca. Cititorii externi pot beneficia de servicii doar la sala de lectură, pe baza permisului, în urma achitării unei taxe.

 

Cititorii interni beneficiază și de servicii cum ar fi: eliberare bibliografii la cerere, selectarea și listarea pe suport electronic a titlurilor din catalogul on-line, serviciul de împrumut interbibliotecar, la solicitarea studenților și a cadrelor didactice.

 

De asemenea, biblioteca CUNBM are acces electronic la literatura științifică și de cercetare, prin proiectul AnelisPlus, care permite consultarea bazelor de date, platforme fulltext, baze de date bibliografice și bibliometrice, cum ar fi: Science Direct, SpringerLink, ProQuest, Ebsco, IEEE, Cambridge Journals, Scopus și altele.

 

Prin platforma Infostandarde se asigură accesul la pachetul complet de standarde române, care este foarte util cadrelor didactice de la Facultatea de Inginerie.

 

În prezent, biblioteca CUNBM funcționează într-un spațiu nou, inaugurat în aprilie anul curent (2019), care are o suprafață construită de 401,75 mp și o suprafață desfășurată de 1560, 75 mp și dispune de 100 de locuri la sala de lectură. Noul spațiu  ne permite să asigurăm studenților și utilizatorilor noștri condiții optime de studiu și accesul mai facil la colecțiile bibliotecii.

 

© Biblioteca UTCN
Ne puteti urmari si pe: utcn facebook utcn titter utcn google plus