Tehnici de tiparire
Din punct de vedere al tehnicii tipografice, se utilizeaza atat tehnica veche, tipar tip Risograf si tipar offset, cat si tehnica moderna de imprimare digitala dupa suport electronic.
Pe Rizograf se pot tipari lucrari cu un continut redus de figuri, la tiraje mai mari de 100 exemplare, pe hartie tipar offset de 70 g/mp, la o calitate buna si costuri mai reduse.
In acest caz manuscrisul de reprodus se preda listat pe hartie pe o singura fata, cu intensitate mare pentru a obtine un text cât mai negru si imagini clare, fara linii foarte subtiri, fara poze inchise la culoare sau fonduri gri.
Formatul manuscrisului poate avea urmatoarele dimensiuni:
• Format final A4, B5 (17/24 cm), A5
• Format A4, dar se doreste micsorare la alte formate. In acest caz trebuie avut în vedere faptul ca totul vine micsorat proportional cu un anumit procent, ceea ce duce la reducerea caracterelor si a figurilor.
Se recomanda predarea manuscrisului la formatul final, de tiparire.
Tiparirea prin acest procedeu necesita o durata mai mare de timp, atat pentru tipar, unde se efectueaza matrite pentru fiecare 2 pagini, cat si pentru legatorie unde sunt necesare mai multe faze pentru obtinerea blocului de carte. Se utilizeaza matrite de hartie care nu se mai pot refolosi in cazul în care se doreste retiparirea lucrarii. Costurile aferente tiparirii scad proportional cu cresterea tirajului.
Tehnica reproducerii digitale
Pe imprimantele multifunctionale tip Xerox se pot tipari orice tipuri de lucrari, de la text simplu pana la figuri foarte complexe, cu poze negre sau multe nuante de gri, de la tiraje foarte mici pana la tiraje mari, utilizându-se hartie xerox A4 de 80 g/mp.
Pentru a utiliza aceasta metoda de tipar manuscrisul se preda pe suport electronic, intr-un singur fisier PDF, redactat la format final A4, B5, A5, cu margini mirror. Pentru lucrarile redactate în Word nu ne asumam raspunderea în cazul deplasarii continutului sau a imaginilor.
Timpul necesar pentru finalizarea unei lucrari pe tipar digital este foarte scurt comparativ cu tehnica Risograf, obtinandu-se o calitate deosebita a imprimarii.